Suntem in coada clasamentelor mondiale de performanta, competitivitate si dezvoltare, iar la ultimul Brand Index de tara ne regasim pe locul 101, cu mult in urma Bulgariei si Albaniei. Cu ce ne mandrim ca tara, in 2011, de ce anume ar trebui sa ne fie rusine si cum ne-am putea vinde mai bine imaginea ne explica Aneta Bogdan, managing partner al companiei Brandient.
● Jurnalul National: Prin ce se caracterizeaza in prezent Romania, ca si brand de tara?
● Aneta Bogdan: Exista privirea din interior, adica ce credem noi despre noi, cum ne percepem noi pe noi insine, si privirea din exterior – adica cum ne vad ceilalti. Din perspectiva consultantului de brand, si privirea din interior, si cea din afara trebuie verificate printr-o cercetare, pentru a avea un raspuns relevant. O regula de aur in brandingul de natiune ne spune ca felul in care ne vedem noi pe noi insine trebuie sa nu fie prea diferit de felul in care ne percep ceilalti, dinafara. Ori asta poate sa fie o reala problema pentru brandul Romania, dupa cum bine intelegem cu totii.
Acum, daca ma intrebati cum vad eu Romania ca brand de tara, raspunsul e probabil cinic pentru o zi de sarbatoare: brandul Romania traieste prin neingaduit de multi asociatori puternic negativi si pe care i-a “contemplat” ani in sir, iar in paralel, sustine manifestari timide, si ridicol de putine pentru o natiune cu potentialul nostru uman si material, care pot sa genereze equity pozitiv. Ma refer aici la cateva branduri comerciale romanesti care sunt exportate in lumea intreaga si care au preluat responsabilitatea brandului de tara, dar si la cateva branduri de personalitate care endorseaza pozitiv tara noastra, de la artisti, la programatori si studenti romani cu performanta de top in strainatate si pana la Familia Regala.
● Cum e vazut din afara brandul Romania?
● Aruncati doar o privire pe clasamentele mondiale de performanta, competitivitate, dezvoltare si o sa observati ca suntem mereu in coada acestora. Ultimul Brand Index de tara, din 2011, dezvoltat de leaderul mondial in branding – FutureBrands – sa va amintesc, daca ati uitat cumva: aceasta companie a fost descalificata de catre Ministerul Turismului sub atentul sfat profesional al organizatiei IAA Romania, in etapa preliminara a selectiei pentru consultatul de brand in proiectul sectorial de branding de turism -, pune Romania pe locul 101, la coada clasamentului, taxand astfel increderea si atractivitatea brandului nostru. Bulgaria este pe locul 70, Albania pe locul 73, daca vrem sa rasucim cutitul in rana. Ocupam locul 49 din 65 din tari ca performanta in educatie – niciuna dintre universitatile romanesti nu se gaseste in THES Top 400 sau in QS Top 600, ocupam un loc modest in topul competitivitatii globale. Azi, spre exemplu, toate blogurile tipau “Romania – Junked by S&P”.
Ar trebui sa ne fie rusine de calitatea politicii romanesti si a celor care o practica acum
● Avem cu ce sa ne mandrim?
● Eu ma mandresc cu industria locala de IT, cu nume precum Bitdefender care opereaza pe 65 de piete, cu Siveco pe 8 piete, cu companiile lui Radu Georgescu din Sillicon Valley, cu cateva branduri comerciale, precum Transavia sau Qfort care exportate inafara tarii, ne fac cinste, cu copii nostri care au graduat cu magna cum laudae universitati din prima liga mondiala, cu cativa antreprenori romani, care nu au renuntat si nu si-au luat lumea in cap, si creeaza locuri de munca si dezvolta afaceri mari, parca in ciuda politicienilor romani, cu cativa regizori romani care nu numai ca si-au facut un obicei din a lua cele mai importante premii internationale, dar reinventeaza acum noul val est european in cinematografie, cu cativa artisti plastici, stiu, foarte putini, care incearca sa isi coteze lucrarile pe pietele straine si chiar reusesc.
● Cum am putea profita mai bine de aceste avantaje?
● Printr-o viziune clara cu accent pe consolidarea de avantaje competitive – asa putine cum sunt, dar sunt, prin intrarea urgenta in politica romaneasca a unor oameni valorosi care au demonstrat ca stiu sa construiasca lucruri de anvergura si sustenabile, prin programe si politici de incurajare a antreprenoriatului si a clasei creative romanesti, prin constructia de comunitati profesionale puternice care sa depozitioneze actuala clasa politica, atat de toxica pentru viitorul natiunii noastre. Voi, jurnalistii, ati putea sa faceti un mic efort sa cautati si sa ne aratati si lucrurile de aplaudat care se intampla cu noi, oricat de mici ar fi acestea. Clasa creativa romaneasca, spre exemplu, adica programatorii de IT, designerii, consultantii, arhitectii, cercetatorii, artistii, fuge literalmente din tara asta. Aceste categorii profesionale sunt motorul unei natiuni moderne care este pedepsita ca a ales sa traiasca aici, care e pedepsita prin uratenia oraselor noastre la cheremul estetic si functional al unor primari lipsiti si de educatie, de vointa si de viziune, pedepsita prin greutatea vietii de aici, prin lipsa de inspiratie, prin lipsa de toleranta, de comunicare normala. Aceste talente locale fug mancand pamantul si deservesc alte natiuni si fac payback catre alte tari. Asta fiindca nu avem lideri politici vizionari sau cel putin inteligenti, capabili sa inteleaga cine ce poate sa faca pentru modernizarea unei natiuni. Pentru mine, companiile romanesti de IT care reusesc sa tina in Romania sute de programatori sunt cu adevarat de aplaudat! Si sa nu va asteptati ca le ajuta cineva. Dimpotriva, sunt tratate cu lipsa de respect si de atentie de orice maimutoi de politician care, votat de niste abulici, ajunge sa conduca destinele unor grupuri umane si profesionale.
● De ce anume ar trebui sa ne fie rusine?
● De calitatea politicii romanesti si a celor care o practica acum, de ignoranta in business si de cum functioneaza lumea de azi, de lipsa de acces la educatie buna a tinerilor romani din scolile romanesti, de lipsa de toleranta, de actiune si de speranta, de indolenta pentru batranii Romaniei si de iresponsabilitatea noastra in fata celor care au stricat sansele de prosperitate ale Romaniei, de faptul ca nu facem nimic ca sa ne aducem copiii inapoi acasa… Sunt foarte multe, cred ca pot sa fac o lista nesfarsita, cred ca pot vorbi o zi intreaga, ca oricare dintre noi. Romanii traverseaza acum o perioada de capital puternic negativ, suntem suparati si frustrati si nu avem pe nimeni care sa ne dea o speranta. Multe din lucrurile pe care le-am spus, ca ar trebui sa ne fie rusine cu ele, sunt si pe lista mea, mi-e rusine ca nu fac anumite lucruri. A nu face se pare ca este un pacat la fel de mare precum a face. Noi, romanii, putem intelege asta, zilele astea.
Nu ne vom vinde mai bine prin promovarea de media pe CNN & co. Aruncam doar banii
● Cum putem sa remediem aspectele astea negative?
● Stim cu totii cum, dar ori nu avem vointa, ori “poate c-a si venit daca n-a mai venit”, care incepe sa ma obsedeze, ca statement, din pacate, fiindca este un fel de renuntare. Tot aud in jurul meu incercari de coagulare a unor entitati formate din profesionisti, tehnocrati, oameni care nu au facut politica pana acum si care ar putea sa ofere o alternativa la ceea ce avem acum la conducerea natiunii. E un demers foarte greu acesta. Pe de alta parte, e un moment clar care va accepta disruptia, asa ca, cine stie! Pe de alta parte, eu cred in exemplul personal: muncesc, caut mereu solutii noi, ma raportez constant la un standard competitiv din afara, cultiv doar oamenii pe care ii respect si ii plac, invat, ma feresc de tentatia compromisului care este atat de la indemana in tara noastra si, mai ales, cred in ceea ce fac si cred in reputatie.
● Ca o concluzie, cum putem sa ne “vindem” mai bine?
● Prin programe capabile sa sustina consolidarea unor avantaje competitive: spre exemplu, cele legate de clasa creativa, in principal, IT-ul romanesc, prin folosirea unor vectori de mare credibilitate si expunere speciala, cum ar fi Casa Regala sau marii nostri artisti si sportivi, prin sustinerea brandurilor locale care au curaj si merg sa seduca alte piete, prin regandirea sistemului educational romanesc – chiar cred ca mult hulitul ministru actual a facut cateva lucruri foarte bune pentru a ne arata exact cine suntem, prin comparatie cu restul lumii -, prin a ne arata recunoastere unii altora cand facem ceva bun si deosebit, prin renuntarea la miopia noastra perversa care ne tine confuzi vis a vis de cine suntem si ce putem si ne tine MICI. In nici un caz nu ne vom vinde mai bine prin promovarea de media pe CNN & co. Aruncam doar banii. Experienta cu brandul Romania este ceea ce ar trebui sa ne intereseze, nu imaginea prefabricata si, de altfel, insuportabil de modesta si de neautentica, de advertisingul fara minte facut acum pentru promovarea Romaniei. Ne vom vinde mai bine daca vom gandi inainte sa facem.
Aneta Bogdan, FCIM, Chartered Marketer
Managing Partner Brandient
Articol publicat in Jurnalul National
Noiembrie 2011