De ce nu o candidată la Preşedinţia României?

Cu doi preşedinţi la cuţite, să căutăm un domn străin? Sau o doamnă, dintre noi?

Partidele din România cel mai probabil nu vor propune o candidată la preşedinţie – dar electoratul chiar nu ar vota una? Oricum, merită căutată o candidată potrivită.

În acest sens, FP întreabă, experte şi experţi: 

Credeţi că o femeie ar conduce mai înţelept şi mai decent România decât un bărbat? 

Nu as face o segmentare de sex: femei sau barbati. In cazul unui leader, nu sexul conteaza, ci educatia, talentul, personalitatea, experienta. Nu calitatea de femeie ii va da un avantaj competitiv unui presedinte de natiune, nu faptul ca este femeie o va face mai inteleapta. mai vizionara, mai implicata. Ci educatia, experienta in managementul grupurilor de oameni si de proiecte, capacitatea de a viziona si nu in cele din urma – buna credinta. O femeie proasta, needucata si necinstita nu ar conduce mai bine Romania decat barbatii care detin functia in prezent.. 

Vi se pare realist ca o femeie să candideze cu şanse la următoarele prezidenţiale din România? 

  • De ce ni se pare mai curând nerealist?
  • Realist, nu. Dezirabil – o, da !

Desi ca om de marketing, specializat in tehnologie, va pot spune ca disruptia unui ciclu de viata este un instrument de evolutie la fel de realist ca si continuitatea. Tot ca om de marketing, va spun ca acest cliseu cu “poporul roman nu e pregatit sa …” (aleaga o femeie – in cazul discutiei noastre) este doar foarte, foarte banal! Poporul nostru este la fel de pregatit sa aleaga o femeie – daca ar avea de unde sa o aleaga, si daca aceasta i-ar insufla incredere si speranta si demnitate! Poporul nostru nu este mai prost sau mai destept decat alte popoare. Nu acelasi lucru se poate spune despre clasa noastra politica. Clasa politica romaneasca este cu mult sub ambitiile si capabilitatile poporului roman – clasa politica romaneasca de azi este o gluma proasta pe care o traim de douazeci de ani, in fiecare zi – rusinati, speriati, suparati, iritati samd.

Cum ar putea, mai curând, o femeie deveni candidată la Preşedinţia României? 

  • Numită de partide: Ce politiciene ar putea primi această şansă? 
  • Ca independentă: Vedeţi apărând de undeva o „Nicuşor Dan”? 

Clasa politica romaneasca actuala – cu interese personale si intentii rele vizavi de Romania, nu este capabila sa atraga oameni de valoare, oameni cu profilul correct pe cae il cere o reprezentare si o conducere la acest nivel. Clasa politica romaneasca este un grup de oameni care marginalizeaza un om competitiv, educat, onest, bine intentionat si vizionar. De aceea este o clasa care stagneaza, nu evolueaza – de douazeci de ani. Nu face performanta. Orice barbat sau femeie de valoarea (si au existat cativa de-a lungul celor douazeci de ani postrevolutionari) va fi scos in afara jocului de catre un partid sau altul ! Aparitia unui leader adevarat – barbat sau femeie, va veni dinafara clasei politice. Si cred ca pentru Romania acestor timpuri, va fi bine daca ar veni din clasa de business – nu din zona academica, sau a ONG-urilor. Avem nevoie urgenta de oameni educati intr-ale economiei, de oameni capabili sa inteleaga ce se intampla acum cu natiunile, capabili sa faca performanta, sa aiba viziune economica si sa negocieze.

Ce calităţi intrinseci ar trebui să aibă o femeie pentru a parcurge cu succes campania electorală pentru Cotroceni? Acelasi ca si un barbat. O femeie capabila sa impresioneze, sa dezvolte incredere in ea si in ideile ei, sa reprezinte, sa negocieze, sa inspire, sa convinga, sa conduca. 

Ce profil public/ carieră/ networking ar trebui să aibă?

O calitate nu poate insa sa ii lipseasca: puterea. Trebuie sa fie puternica, sa inspire incredere. Avem nevoie de un cactus, nu de o garofita. 

Networkingul este un cuvant cheie, de aceea cred ca zona de business ar fi un avantaj. Iar femeile care ar putea sa conduca Romania conduc déjà, de foarte multi ani, companii si organizatii. Si sunt eficiente in ceea ce fac, si companiile pe care le conduc asigura un trai bun angajatilor si un profit actionarilor si mai ales, asigura un viitor businessului respectiv. Exact ceea ce avem nevoie si pentru tara noastra acum.

Cum le vedeţi în această postură, ca profil, pe: 

  • Mariana Gheorghe 
  • Alina Mungiu 
  • Sandra Pralong 
  • Irina Schrotter 
  • Olguţa Vasilescu 
  • Renate Weber 

Le cunosc pe Mariana si pe Sandra – cu tot respectul, ar fi mai bune decat orice politician roman al lumii de azi. Sandra – prin educatie si diplomatie, Mariana – prin eficienta, capacitatea de a dirija entitati mari, cu miza mare, de a genera crestere, venituri si pentru networking.

Cum ar trebui să abordeze campania? 

  • Ce puncte de program 
  • Ce stilistică 

Aţi vota o femeie? 

Cu toata inima. Atata timp cat ar avea calitatile pe care trebuie sa le aiba un leader de natiune moderna. In acest moment, cei doi “presedinti” barbati (ghilimele sunt puse intentionat), care au batut toate recordurile de penibil si iresponsabilitate, plus un “too young and restless PM”, imi distrug businessul, imi tin copilul departe de tara asta, imi fac angajatii suparati si cu un picior in avionul urmator spre Londra sau Berlin, isi bat joc de parintii si de prietenii mei care au nesansa sa ajunga zilele astea intr-un spital romanesc, si in final,  ii fac pe toti oamenii normali din tara asta sa isi piarda mintile. Cu metoda.

 

Aneta Bogdan, FCIM, Chartered Marketer
Managing Partner Brandient
Articol de Petre Munteanu publicat Foreign Policy
Noiembrie 2012