Cine nu sare, nu vrea schimbare!

Este destul de interesant cum comenteaza analistii politici locali rezultatului votului de ieri, si cum sunt acestia preocupati de scenarii privind “lupta” dintre “marii barbati” ai tarii care se vor infrunta in saptamanile viitoare. Si cum ignora elefantul din camera!

Pentru oricine are ochi sa vada si minte sa inteleaga, votul intr-adevar “fenomenal” de ieri nu mai este despre marii barbati ai tarii si televiziunile lor zburatoare! Nici cel putin despre nemti nu mai este, ci despre tanara generatie, cea care a impus ieri schimbarea pe care o asteptam de 25 de ani!

Cei tineri, cetateni liberi ai lumii, pentru care geografia nu mai inseamna o limitare, ci o oportunitate; cei tineri care ignora manipularea prin media condusa de oameni ramasi in spatele vremurilor; cei tineri care au propria lor media, care le serveste interesele, aspiratiile, personalitatea si sensul vietii lor; cei tineri, copiii nostri care au stat in frig 9 ore in fata Institutului Cultural Roman din fancy-ul cartier londonez, si in alte mii de sectii neincapatoare pentru aceasta generatie, si nu au reusit sa voteze, dar au stat pana in ultimul minut, sperand ca prin gestul lor vor dovedi celor de acasa ca le pasa, ca a fi roman este si o datorie, ca democratia este un drept, si nu un cadou al cuiva, ca romanii au dreptul de a decide asupra viitorului lor, la fel ca orice alta natiune civilizata a lumii; cei tineri, care vor conta de-acum in toate, nu numai biologic, dar si vizionar. Astfel ca, oricat vor discuta analistii politici despre ce se va intampla, le recomand sa nu ignore cel mai important stakeholder al schimbarii — tanara generatie, care va sanctiona mai departe, va presa si, in cele din urma, va impune ceea ce isi doreste.

Dupa 25 de ani, schimbarea a inceput ieri in Romania: exista masa critica pentru schimbare! Aviz tuturor brandurilor, nu numai celor comerciale, dar si celor personale, de media, de institutii, sau de partide politice. Daca erati ieri in mediul online, iar azi-noapte marsati pe bulevardul Magheru sau in pietele marilor orase, ati fi inteles ca multe rebranding-uri ar trebui sa urmeze in tara asta — evident, daca cei care le pastoresc acum sunt capabili sa invete ceva din “semnul” de ieri.

“Cine nu sare, nu vrea schimbare!” — suna acum ca un warning pe care cei tineri il dau celor care au ignorat viitorul natiunii noastre timp de 25 de ani!

“Cine nu sare, nu vrea schimbare!”, seriously now — nu am auzit niciodata un slogan de engagement mai cool decat asta!

 

Aneta Bogdan, FCIM, Chartered Marketer
Managing Partner Brandient
Noiembrie 2014