Cuvinte, buzzwords, urari de inceput de an

La inceputul anului, zice Ana: hai sa jucam jocul asta – miza este sa descoperim/gasim cuvinte concrete (in engleza), intr-un bloc de litere aranjate la gramada – iar primele trei cuvinte ne vor defini anul. Cool, nu?! Primele trei cuvinte “ochite de mine” au fost: lessons, gratitude, connections. Psihanalizand situatia – vedem ceea ce suntem programati sa vedem, ceea ce traim, nu? Inteleg asta, dar, sincer nu am fost prea “multumita” de cuvintele “mele” si chiar l-am invidiat pe Mihai pentru cuvintele lui (power, self, gratitude).

Lessons, pe romaneste <lectii>, cu sens extins – invatare, knowledge, samd. Hm, cred ca de la o anumita varsta toti suntem cam satuli de primit lectii – in special de la oamenii cu care ne intersectam viata; mai mult – daca practicam meseria de consultant, avem parte de lectii de dat, de-nu-le-putem-duce cateodata! Desi pare ca imi este usor sa dau lectii, nu este deloc asa: a da lectii in consultanta este un act de responsabilitate si intelepciune, nu de a outsmart un client, cum cred zecile de mii de auto-intitulati “consultanti” de pe LinkedIn (sincer, cred ca cea mai comuna profesie a momentului este cea de consultant; cand nu ai un job, o meserie, zici ca esti consultant). Ma intreb, sincer, oare si acesti diletanti se lupta zilnic, ca noi, astia cu joburi, cu (buzzword-ul) FOMO <fear of missing out>?

Gratitude (gratitudine, in limba romana, cu intelesul de recunostinta, obligatie morala, etc). Da, da, da, toti facem un pas in fata si vorbim despre gratitudine, fiindca este un cuvant pe val, dar cati dintre noi chiar reusim sa dovedim mai mult decat sa vorbim? Un cuvant atat de special, divin, pus in gura tuturor, oricand, cu orice ocazie, despre orice – “poștit” (sic! 🙂 ar zice o amica – dar cand tragem linie, observam cat de putina gratitudine exista in lumea asta si cat de putin facem toti in acest sens! Cat despre connections, ce altceva?! – doar imi castig traiul in lumea business-ului, traind intr-un web de relationari de tip network; dar, important de spus ca acest network al meu este pretios nu pentru ca pot sa sun cam pe oricine (no kidding!) si mi se raspunde, ci pentru ca pot sa ii sun exact pe cei pe care ii respect pentru ceea ce fac si cum fac. Nu numarul conteaza, ci calitatea si afinitatea de viziune si comportament.

In branding, cuvintele sunt pretioase: cateodata au puterea sa creeze chiar ADN-ul de brand, cateodata sunt, in sine, promisiuni de pozitionare a brandului. In plus, narativele de brand, tratate profesional, pot sa faca minuni, desi foarte putine branduri trateaza <cuvantul> cu respectul cuvenit.

Anul care a trecut a fost foarte generos in oferta de cuvinte, expresii, si la pachet – buzzword-uri. Cu acestea din urma, recunosc, am o relatie speciala, fiindca imi activeaza intotdeauna alarma de BS.

In 2021, buzzwords-urile din technologie le-au depasit in intensitate si seductie pe cele din business. Cuvinte inventate, inspirate de scrieri distopice, din meme, de minti mai mult sau mai putin creative – precum cripto, blockchain, metaverse, NFT, AI, AR, web3.0, big data, deep tech, GTM, MVP, XaaS – adica “everything as a service” (no shit! – excuse my french) au atras si continua sa atraga nu numai atentia, dar si dispozitia de investitii in idei bine ambalate verbal! Acestea s-au alaturat celor existente deja, precum disruptiv, digitalizare, platforma, algoritm, cloud&co, superapps, unicorn, samd. A aparut, by the way, si <soonicorn> – simplu de decodificat ca potential unicorn, cum altfel?! Sincer, imi pare rau doar pentru distopianul <metaverse>  atat de frumos, de aspirational, si apropriat de cea mai toxica mutatie sociala a momentului – FB corporation.

Ati observat ca traim inconjurati zilele astea de foarte multa creativitate la nivel lingvistic? Chiar si ultima versiune DEX si-a permis cateva “extravagante” si insfarsit, iata, a acceptat si cuvantul “brand” (definit greșit ca “marca de produs”, dar asta e alta lupta, va mai dura, probabil, 20 ani). Cel putin il accepta, fiindca acum 20 de ani, la o conferinta in fata unui grup de ambasadori ai Romaniei si functionari al Ministerului de Externe, era sa fiu linsata pentru folosirea acestui cuvant.

Buzzword-ul de business a fost mult mai legat de realitate si chiar s-a intrecut pe el in “umanitate” – deh, timpuri pandemice: the great resignation este probabil vedeta anului si elefantul din camera fiecarui top manager; hybrid work este la al doilea an de dominatie si este here to stay, cum ar zice englezul; leverage, pivot, game changer, deepdive, bandwidth, agile, samd, sunt cele cu care ne jucam deja de cativa ani. Iata si unul gratios si intelept, oferit de japonezi, ca sa intre in limbajul de business international: <Ikigai> adica sa ai un scop, o motivatie, un sens in ceea ce faci, ca sa merite.

Imi amintesc cu placere de anii cand ne intrau in vocabular cateva cuvinte noi si expresii frumoase, aspirationale, de care ne bucuram ca niste copii: acum vreo 15 ani, intr-o vacanta in Toscana, o fetita ocoșa (regionalism din Ardeal, cu sensul de copil destept si vorbaret) care se juca la piscina cu un prieten, a rostit – cred ca de vreo suta de ori, in cele cateva zile de convietuire turistica, expresia “meravigliosa creatura” – cu referire la pisici, catelusi, gaini, ce mai era prin curtea hotelului din Toscana. (Ca urmare, Bella, laggoto-ul nostru, este alintata de noi cu „meravigliosa creatura”).

Mai putin <FOMO>, mai mult <ikigai> si multe <meravigliose creature> va doresc in acest 2022!

Si inca o data, ce pacat de metaverse!

Aneta Bogdan FCIM Managing Partner Brandient
10 Ianuarie 2022