Award winning designer Cristian Kit Paul este un geek, cu apucaturi de rock star.
Din perspectiva creativa, desi este designer ca educatie, ca formatie si profesie, cred ca nu gresesc cand spun despre el ca este fundamental un word-person: pe de o parte, Kit gaseste inspiratie in cuvinte, pe de alta – se foloseste de cuvinte, de cate ori are ocazia sa “vanda” o idee, sau o creatie. Sau o viziune. Kit este multidisciplinar in design, asta se intampla cu cei carora Dumnezeu le-a dat talent cu carul, el abordeaza la fel de usor designul de ambalaj de raft, designul de identitate de corporatie, designul digital, designul de comunicare, dar si designul de sisteme. Cu o ascunsa aplecare pentru cel din urma.
Un dublu drop-out universitar – Kit a abandonat facultatea de calculatoare dupa doi ani, si a intrat primul la design grafic, pe care l-a abandonat dupa patru ani, ca sa practice design. As zice ca este un curios adictiv si un lifelong learner.
Fundamental, un design thinker – principala sa obsesie in design este aceea de a face lucrurile sa functioneze, de a rezolva, de a crea o natura, un mediu, de a oferi o solutie, prin design. Lesne de inteles, din cele de mai sus, Kit nu este un mare fan al designului decorativ, “de amorul artei”; pentru el, designul grafic trebuie sa rezolve o problema reala, iar designerii trebuie sa gandeasca – inainte de a atinge creioanele, foile albe si mouse-urile. In aceasta ordine.
Determinat si niciodata confuz (ma rog, exceptand zilele cand e foarte obosit), tot ceea ce face, face cu un scop. Odata cu implinirea a 44 de ani, observ ca devine “mai” intelept in a accepta. Asa, in general, a accepta. However, in continuare, nu suporta ierarhia.
Technicalities: Kit este fondator Brandient, si ne conduce, de treisprezece ani, din pozitia de creative director si chief designer; este, de asemenea, si chief technology officer in companie. Seriously, cand nu este in sala de prezentari cu vreun client, sau in fata computerului sau, cu vreun proiect, il gasiti in sala de servere (ne putem lauda aici chiar cu piese unice, cum ar fi un server Apple vintage cumparat, de data asta de amorul artei si al lui Steve Jobs, de pe eBay). Inainte de Brandient, alti zece ani a fost art director si creative director in cateva dintre cele mai mari agentii de publicitate din Romania, dar si freelancer in Singapore. A castigat multe premii internationale si multa recunoastere in afara tarii. Nu stiu sa fi luat vreun premiu de design in tara sa, dar stim cu totii explicatia ca “nimeni nu-i profet in tara lui”. Proiectele sale favorite raman in zona de tehnologie si in tot ceea ce implica o forma de inovatie. Profesional, Kit va fi mereu stand out si niciodata fit in. Poate ca de aceea ador sa lucrez cu el – eu, si ceilalti care avem norocul sa impartim cu el proiectele noastre, si biroul din Varsovia 4. Un lucru important de retinut de catre designerii tineri care vor citi acest eseu: de cand il stiu, cam de 15 ani impliniti, azi-maine, chiar si in cea mai neagra perioada a vietii sale, Kit a muncit in fiecare zi, intens si pasionat, pana cand proiectul a iesit exact asa cum a vrut el, la standardul pe care l-a vrut el.
Personal: Kitu este un introvertit in viata personala si un mare sustinator al efectului pozitiv al pisicilor in viata oamenilor. Si al apps-urilor. Traieste intens digital si echilibreaza acest lucru cu o camera Leica pe film pe care o cara dupa el oriunde, si cu fotografiile sale incarcate de o sensibilitate greu de indurat. Ii plac femeile frumoase, este inspirat de Marrakech (ca orice artist, deh) si asculta Rolling Stones. Ar calatori nonstop, daca ar fi bogat. A renuntat la televizor acum 10 ani, si la vodca acum 9 ani. Adora insa filmele. Si literatura SF. Este unul dintre cei mai puternici, intelectual si emotional, oameni pe care i-am intalnit in viata mea. Traieste dupa regulile sale. Este un barbat cool, cu problemele de rigoare care decurg de aici. Trouble man.
Tough man, dar nu-si poate ascunde emotia cand intervieveaza un foarte tanar designer talentat – in care vede poate un viitor virtual al designului romanesc, sau poate – propria lui sansa sa “scape”. Probabil nu vrea sa auda asta, dar pana una-alta, din pole position in care se afla in comunitatea de designeri, mai are de desenat multa vreme, si va “scapa” doar atunci cand vreun coleg de breasla va putea sa demonstreze sute de proiecte de design desenate sau conduse, care au schimbat, macar cu o linie, vietile a milioane de oameni.
Aneta Bogdan, FCIM, Chartered Marketer
Managing Partner Brandient
Articol publicat in Biz
Iunie 2015