Am incheiat saptamana asta interviurile pentru cele patru pozitii scoase de Brandient la concurs. Am primit sute de CV-uri, ceea ce mi se pare putin de speriat fiindca nu, nu sunt atat de naiva sa cred ca reputatia companiei a atras acest numar mare de aplicatii, ci mai repede criza de pe piata fortei de munca.
Le multumesc oricum tuturor celor care au aplicat si celor care au participat in interviuri. In sumar, am avut multe pagini de citit, dar putine surprize placute ni s-au intamplat in interviuri. Am angajat deja pentru doua pozitii si suntem multumiti cu alegerile noastre, chiar asteptam cu emotie inceputul lunii martie, cand vom avea colegi noi.
Imi permit sa dau cateva sfaturi celor tineri si in cautare de loc de munca in industria comunicarii, ma gandesc ca le va fi de ajutor in viitor:
- Scrisorile de aplicatie pot sa faca o diferenta, dar sunt overrated: atentie la ce vindeti acolo, daca nu aveti acoperire in CV; angajatorii citesc tot; doar in filmele americane acestia angajeaza pe baza unei scrisori;
- ‘The new normal’ se aplica si in activitatea de recrutare, adica se cauta acum oameni capabili sa faca mai mult pentru companie, cu resurse mai putine;
- Nu mai suntem in boom economic, drept pentru care nimeni nu mai cauta pe repede inainte ‘oameni’ de umplutura, care vor invata din mers, se vor adapta, totul e sa aiba atitudinea care conteaza; firmele cauta in acest moment oameni care chiar STIU sa faca CEVA;
- In acelasi spirit, chestia cu ‘vreau sa invat’ e buna, dar nu foarte sexy pentru angajatorii care nu sunt chiar in cel mai norocos moment al destinului lor (si in Romania, si aiurea);
- Ca sa dovediti intr-un interviu ca stiti sa faceti ceva, trebuie sa fiti siguri ca, in primul rand, cunoasteti limbajul industriei; nu buzz words, ci professional language. Aici ajuta scolile bune, lecturile obligatorii in industrie si mai putin activitatile nerelevante in dezvoltarea profesionala.
- Ganditi-va bine inainte sa ‘drop names’; societatea romaneasca este una in care individualitatile fac jocurile (din pacate mai degraba ca in povestea cu capra vecinului, decat in povestea cu rolul comunitatii); informati-va deci despre modelele umane acceptate de angajator, despre prietenii si ne-prietenii acestuia; nici nu stiti ce sfat bun e asta.
- Priviti-va interlocutorul in ochi, este nu numai un semn de respect pentru acesta, dar si unul de incredere in voi insiva. Daca voi nu aveti incredere in voi insiva, de ce ar trebui viitorul angajator sa aiba?
- Fiti autentici, daca raspundeti ca niste robotei cu cuvintele pe care le-ati citit prin carti sau pe net, sansele voastre de diferentiere, de memorabilitate, scad. ‘Nu stiu’ suna de o mie de ori mai convingator decat un blablabla.
- Informati-va despre angajator, dar nu intrati intr-un interviu spunand ‘cat de mult va admir, cat de mult imi doresc sa lucrez pt dv etc’ fiindca pentru cei mai multi manageri asta inseamna bullshit. Daca chiar ii admirati pe cei care va intervieveza, fiti destepti si dovediti-le in alt fel, un discurs este un minunat prilej de speculatii intelectuale (si emotionale).
- Straluciti, e atat de important sa faceti asta! Fiti curiosi, fiti asertivi. E momentul vostru, e show-ul vostru, nu al angajatorului.
- Si nu raspundeti la intrebarea ‘Ce inseamna brandul angajatorului curent pentru tine?’ cu ‘Nimic’, mai ales cand vreti sa va angajati intr-o consultanta de branding.
Aneta Bogdan, FCIM, Chartered Marketer
Managing Partner Brandient
Februarie 2011